• Wat doe je als je al een half jaar geen wedstrijden meer hebt kunnen spelen, niet weet wanneer dat weer wel kan, maar wel weet dat je er in september weer wilt staan als team? Lopik 1 gaat een half jaar lang samenwerken met Wouter de Vroome en Patrick Phaff, coördinatoren van de medische en performance staf van de jeugdopleiding van Sparta.

Op zaterdag 20 maart liepen alle jongens een circuit met oefeningen langs, waarmee ze fysiek helemaal werden doorgelicht. Op basis van de metingen krijgen ze individueel een op maat gesneden programma voorgeschoteld, om fitter te worden én blessures te voorkomen. De één gaat vooral aan zijn conditie werken, terwijl de ander vooral zijn startsnelheid gaat verhogen of zijn hamstring gaat versterken. Met herhaaltesten in mei en augustus wordt het programma zo nodig bijgesteld en kunnen de jongens zien of ze vooruitgang boeken.

“Het is fijn om weer ergens aan te werken, met de groep op het veld te staan en over tien weken te zien of je vooruit bent gegaan”, meldt aanvoerder Davy Boon. “Ja, zonder competitie mis je een beetje de uitdaging, het gevoel dat je het ergens voor doet. Nu hebben we dat wel weer”, vult keeper Twan Schimmel aan. Trainer Mark Imandt licht toe dat het juist in deze coronatijd belangrijk is om gestructureerd aan de fitheid te werken. “We willen er volgend seizoen zo snel mogelijk weer staan, terwijl we weten dat na zo’n lange periode zonder competitie, jongens veel gevoeliger worden voor blessures. Je loopt het risico dat je volgend seizoen van blessure in blessure gaat vallen. Dat is natuurlijk slecht voor het resultaat, maar bovenal: er is niks zo vervelend als voortdurend sukkelen met je conditie en fitheid.”

De samenwerking met Sparta wordt mogelijk gemaakt door de Business Club van Lopik, die hiermee laat zien zelfs in deze moeilijke coronatijden de club te willen helpen. “Het is natuurlijk een enorme luxe om als derdeklasser van al die expertise van een bvo gebruik te kunnen maken”, zegt Mark Imandt. “Door de hulp van de Business Club zijn we straks de meest professionele derdeklasser van Nederland. Het toont wat een mooie club Lopik is, dat zoiets als dit mogelijk is.”

De selectie bedankt Business Club S.V. Lopik, alsmede Wouter, Patrick en Dylan Berkleef die hen bij de eerste testen hielp. "We hopen de supporters snel weer aan het veld te zien, zodat we kunnen laten zien waar we staan", aldus de spelers van de selectie van S.V. Lopik.